Πειράματα σε video-ξένα

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ pH ΔΕΙΚΤΕΣ

Το κόκκινο λάχανο είναι γνωστό ότι περιέχει έναν από τους πιο σπουδαίους δείκτες εφόσον καλύπτει όλη την περιοχή του pH (από το Ο μέχρι το 14). Εσείς δεν έχετε παρά να το βράσετε και να χρησιμοποιήσετε το ζουμί του. Το φυσιολογικό χρώμα που έχει αμέσως μετά το βράσιμο το ζουμί είναι μπλε και έχει pH περίπου 7. Πειραματιστείτε με διάφορα υλικά του εμπορίου για να βρείτε το pH τους κατά προσέγγιση. Δείτε τα παρακάτω video.


ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ (Μια αντίδραση οξειδοαναγωγής)

Σε διάλυμα γλυκόζης προσθέτουμε indigo carmine και στη συνέχεια διάλυμα καυστικού νατρίου. Απολαύστε την μετάβαση από το πράσινο χρώμα στο πορτοκαλί και μετά στο κόκκινο. Η αντίδραση είναι αμφίδρομη για αυτό αν προσθέσουμε οξυγόνο μπορείτε να απολαύσετε την αλλαγή των χρωμάτων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακριβώς όπως στα φανάρια των δρόμων!!!

 


ΟΞΕΙΔΩΣΗ  ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ ΜΕ KMnO4

Η οξείδωση της γλυκερίνης με υπερμαγγανικό κάλλιο είναι μια πολύ ισχυρά εξώθερμη αντίδραση, κατά την οποία η γλυκερίνη αναφλέγεται από την υπερβολική θερμότητα που εκλύεται καθώς η αντίδραση εξελίσσεται. Η φλόγα χρωματίζεται μωβ εξαιτίας των ιόντων καλλίου (Κ+) από το υπερμαγγανικό κάλλιο. Η κύρια αντίδραση της καύσης  περιγράφεται από τη χημική εξίσωση:

14KMnO4 + 4C3H5(OH)3 = 7MnO3 + 7K2CO3 + 5CO2 + 16H2O

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΦΥΡΙ

Το υγρό άζωτο είναι ένα αδρανές, άχρωμο, άοσμο και μη έφλεκτο υγροποιημένο αέριο με θερμοκρασία -196 οC  το οποίο βράζει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ένα αντικείμενο (πχ μία μπανάνα ή ένα λουλούδι) βυθίζεται σε ένα θερμός που περιέχει υγρό άζωτο για μερικά λεπτά, τότε τα μόρια νερού που περιέχει μετατρέπονται ταχύτατα σε πάγο με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται σκληρό και εύθραυστο. Δείτε το video. 

 

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟ ΠΥΚΝΟ ΘΕΙΙΚΟ ΟΞΥ

(προσοχή το θειiκό οξύ μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα μας) 

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Σε δοκιμαστικό σωλήνα pyrex (τον ελέγχουμε πριν την πειραματική διαδικασία για πιθανά ραγίσματα για ασφάλεια) προσθέτουμε 3mL περίπου νερό και μερικές σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλεiνη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε, με προσοχή γέρνοντας ελαφρώς το σωλήνα, 3ml περίπου πετρέλαιο. Στερεώνουμε τον σωλήνα με τη μεταλλική λαβίδα σε βάση στήριξης.

Τέλος κόβουμε με μια ανατομική λαβίδα ένα κομμάτι μεταλλικού νατρίου, σε μέγεθος φακής, και το ρίχνουμε μέσα στο σωλήνα. Παρατηρούμε την έκλυση φυσσαλίδων του αερίου υδρογόνου οι οποίες, καθώς ανεβαίνουν στην ελεύθερη επιφάνεια του υγρού, παρασύρουν σε ένα τρελλό χορό το κομμάτι του νατρίου. Δείτε το video παρακάτω.

(προσοχή το μεταλλικό νάτριο αντιδρά πολύ βίαια με το νερό και αναφλέγεται αν παραμείνει ελεύθερο στον αέρα, γι’ αυτό φυλάσσεται μέσα σε δοχεία με πετρέλαιο).

 

Αρχή της σελίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s