Πειράματα Χημείας Λυκείου

  

 ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Πατήστε εδώ

Σας χρειάζονται!!!!

  • Υπολογισμός της Μοριακής Μάζας διαφόρων χημικών ενώσεων. Πατήστε εδώ 

  • Μετατροπή της θερμοκρασίας από Kelvin (K) σε Celcius (0C). Πατήστε εδώ 

  • Ένας πίνακας για να φτιάχνετε τα διαλύματα που σας χρειάζονται στο εργαστήριο εύκολα και γρήγορα. Πατήστε εδώ

Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

 Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

ΑΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Διάκριση ισομερών αλκοολών (1-προπανόλη και 2-προπανόλη) με την αλογονοφορμική αντίδραση 

(Η καινοτομία αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι ότι χρησιμοποιoούμε διάλυμα lugol το οποίο περιέχει ιώδιο αποφεύγοντας να θερμάνουμε το διάλυμα, προκειμένου να προχωρήσει η αλογονοφορμική αντίδραση, μπροστά στους μαθητές μια και το ιώδιο ανήκει στα επικίνδυνα αντιδραστήρια. Επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να ολοκληρωθεί μετωπικά από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος αρκεί να έχει προετοιμαστεί το διάλυμα του lugol από τον καθηγητή την προηγουμένη ημέρα από την εκτέλεσή της). Μειονέκτημα της μεθόδου αποτελεί η μικρή ποσότητα ιωδοφορμίου που δημιουργείται χωρίς όμως να επηρεάζεται η διάκριση των αλκοολών, αποφεύγοντας έτσι την έντονη μυρωδιά αυτού και επομένως τη διαμαρτυρία των μαθητών. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η αλογονοφορμική αντίδραση είναι εκτός ύλης!!!

Tαυτοποίηση οξέων, βάσεων, αλάτων και νερού 

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ σχετικά με την ταυτοποίηση των οξέων, βάσεων, αλάτων και νερού

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ VIDEO 

Ογκομέτρηση

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ για τη χημεία. Η χρήση του κατάλληλου δείκτη και η εύρεση του τελικού σημείου αποτελεί προυπόθεση για ένα σωστό αποτέλεσμα. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας στο video παρακάτω για να δείτε πως επιτυγχάνεται μια σωστή ογκομέτρηση. Το video έχει δημιουργηθεί από το κορυφαίο πανεπιστήμιο MIT. Επίσης θεωρώ οτι όσοι μαθητές συμμετέχουν στο διαγωνισμό της EUSO καλό είναι να το παρακολουθήσουν με προσοχή.

Βασικές γνώσεις οξειδοαναγωγής

Οξείδωση της αλκοόλης (ΠΡΟΣΟΧΗ απαιτείται λόγω της πιθανής ανάφλεξης της αλκοόλης)

Η αντίδραση των μετάλλων με ισχυρά οξέα

(δείτε ποια μέταλλα αντιδρούν και ποια όχι. Γιατί ο χαλκός δεν αντιδρά με ισχυρό HCl ενώ οξειδώνεται από το νιτρικό οξύ. Τα άλλα ευγενή μέταλλα όπως ο χρυσός χρειάζονται ισχυρά οξειδωτικά μέσα για να αντιδράσουν, όπως το »βασιλικό ύδωρ» για παράδειγμα το οποίο είναι μίγμα ισχυρού υδροχλωρικού οξέος με νιτρικό οξύ).

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ

 

Πολύ καλό αγγλικό Site με ενδιαφέροντα πειράματα χημείας σε μορφή Nuffield. Πατήστε εδώ

Πατήστε The ChemCollective για να βρεθείτε σε ένα εικονικό εργαστήριο πειραμάτων Χημείας. Σχεδιάστε τα δικά σας πειράματα.

Πειράματα Χημείας (δείτε την  ιστοσελίδα του υπουργείου επιστημών και τεχνολογικής ανάπτυξης της Σερβίας).

Δείτε τα πειράματα που προτείνονται από την εταιρεία pasco, και αν σας ενδιαφέρουν και διαθέτετε τους αισθητήρες σας εύχομαι καλή δουλειά (στα αγγλικά).

 

Αρχή της σελίδας 

Σχολιάστε